free stock photo sailing safety

Sikkerhed til søs

Sommersejlads, uanset fartøj, er en skøn og afslappende aktivitet som giver mange gode oplevelser og minder, men det kan dog også være en farlig fornøjelse. Du kan dog selv gøre en stor del for at undgå ulykker til søs. Der findes forskellige førstehjælps- og sikkerhedskurser som er designet til at øge dine evner ift. at operere- og manøvrere din båd og til at forberede dig i tilfælde af en ulykke eller andre nødsituationer.

De følgende basisråd vil hjælpe dig til at nyde en sikker tur med din familie og venner:

 

Tjek vejrudsigten inden du sejler ud
Vær opmærksom på vejrudsigten for den pågældende dag og aflys sejladsen hvis en storm er i kortene.
Hvis du er ude og fiske, svømme eller sejle og du ser mørke skyer, en mørk himmel generelt eller rumlen og lysglimt på vej så søg mod land med det samme. Hvis du er ombord på en båd og ikke umiddelbart kan nå land, så sæt jer ned i midten af båden eller søg under dæk, hvis muligt.

Vær sikker på at din båd er 100% sejlbar og har det rigtige og nødvendige sikkerhedsudstyr ombord
Kend dit fartøj og tjek det altid igennem inden du stævner ud, for at være sikker på at det er sejlbart og ikke tager vand ind eller lign. Hvis du sejler en motorbåd, så være sikker på at du har nok brændstof og at alle systemer virker som de skal.

Bær altid en godkendt redningsvest – alle mand
Mange voksne, som ser sig selv som stærke svømmere, smider ofte deres redningsvest i bunden af fartøjet i stedet for at have den på, fordi de er af den overbevisning at de ikke behøver den pga. deres evner i vandet, men vandtemperatur, afstand til land og andre faktorer kan have en negativ indflydelse på disse evner i tilfælde af et motorstop eller en ulykke. Skulle dit fartøj, eller en åre f.eks. ramme dig i hovedet og slå dig bevidstløs, så hjælper dine svømmeevner dig altså ikke.

Drik ikke alkohol når du er på havet eller opererer dit fartøj
Det er egentlig bare sund fornuft – alkohol hæmmer din evne til at tænke klart og reagere hurtigt og effektivt. Du skal være fysisk i stand til at klare enhver situation og mentalt klar i hovedet, når du opererer en båd eller generelt er ombord på et fartøj. Dette er kritisk for din egen sikkerhed ligesom det er for andre sejlere og svømmeres sikkerhed.

Hold udkig efter svømmere
Uanset hvilket fartøj du opererer, så hold altid øje med svømmere og hold en sikker afstand.

 

Som med alle andre udendørs aktiviteter, så er den bedste måde at være sikker til vands, at lære alt hvad du kan om aktiviteten inden du deltager. Tag et sikkerhedskursus og lær alt hvad du har brug for at vide omkring et hvert fartøj du måtte eje, låne eller leje, og lad dig ikke friste til at bryde reglerne selvom det nogen gange kan være nemmere. Det øjeblik du beslutter at droppe vesten, selvom det bare er denne ene gang, kan være den ene gang der fører til en unødvendig tragedie.