Test og vedligeholdelse af dine batterier

Batterierne bør altid gennemgås inden du begiver dig ud på søen, men skulle du have glemt det i farten, så er det ikke for sent. Hvis du sørger for at efterse og vedligeholde dine batterier kan du nemt forlænge levetiden på dine batterier.

Hvad skal jeg kigge efter?

En af de første ting du skal tjekke efter er batteriets generelle stand. Er der synlige skader på batteriet?! Det kan f.eks. være batterisyre der er lækket, revner i plasticrammen eller batteripoler der oxideret.
Nogen gange kan et nyt batteri være den eneste løsning.

Test af batteriet

Var der ingen synlige skader på batteriet, er det næste skridt at test om batteriet er fuldt opladet, inden du installerer det i båden igen. Den bedste metode er med en batteritester som f.eks. denne fra Exide.
Den giver dig lynhurtigt præcise informationer om batteriets tilstand. Viser testeren at batteriet skal oplades, skulle du normalt kunne gøre dette uden problemer. Dog kan der være en risiko for at batteriet ikke virker, hvis det har afladet længe. Det kan give permanent skade på dit batteri.

 

maxresdefault1

 

Vedligeholdelse

Et batteri der har stået vinteren over bør altid tjekkes inden den nye sæson, men du kan selv gøre noget for at forlænge batteriets levetid og ydeevne. Her kommer 5 tips til en længere levetid på dine batterier:

1. Frakobl altid batteriet ved længere tids opbevaring da selv et meget lavt strømforbrug vil aflade batteriet. På længere sigt kan det skade batteriet.

2. Sørg for at batteriet altid er rent og tørt da fugt og skidt kan medføre hurtigere afladning.

3. Sørg for at oplade batteriet fuldt når båden sættes på land for vinteren. Opbevar batteriet tørt og køligt, men fri for frost. For hver 10 grad temperaturen falder, halveres selvafladningen af batteriet.

4. Alle batterier selvaflader til en vis grænse og det viser sig ved at hvilespændingen falder. Hvis spændingen falder til under 12.4V skal batteriet oplades. Batterier der ikke oplades risikerer at miste kapacitet og at sulfatere.

5. For at opretholde batteriets ydeevne, rengør og smør batteriets poler ind i syrefrit fedt for at beskytte mod oxidering. Er det muligt at åbne ind til batteriet, bør du tjekke væskeniveauet og hvis nødvendigt, fylde op med destilleret vand (alm. postevand  vil ødelægge batterierne)


Det kan godt betale sig at fokusere lidt mere på vedligeholdelse og pleje af dine batterier, så de ikke dør før tid. Synlige skader, fejl og mangler bør altid afhjælpes med det samme for at undgå udskiftning af batteriet.